Egy mese – egy zene: Csipkerózsika – keringő

Nemrégiben költözködtünk, s a nagy pakolás közepette kezembe került egy egyszerű kis papír-makett:

A Sababurg várkastély látható rajta, a makett  egy évekkel ezelőtti családi kirándulás emléke. Ahogy a kezembe került, kisfiam – aki “segített” a hatalmas kupac papírhalmot szanálni – érdeklődve abbahagyta az újságpapírok rugdosását és mellém telepedett. Nyomban el is meséltem neki, hogy Csipkerózsika ebben a várban született, és röviden elmondtam neki a tündérmese történetét. Csillogó szemekkel hallgatta végig, aztán még egyszer, még egyszer,és még  sokszor…

A régi történet varázsa több száz éve működik, a mese szájról szájra járt. Charles Perrault, francia meseíró vetette először papírra (1697).

A Grimm fivéreket, akik a legismertebb változatot írták le, ez a németországi  (Hessen tartomány-beli) középkori vár ihlette meg. A közelében burjánzó őserdő mintha csak az álomba merült vár körüli bozótost idézné.

Könnyen előfordulhat, hogy a Disney rajzfilmben hallható keringőt az éppen hercegnő-korszakukat élő kislányok egy félreeső sarokban dúdolgatják, vagy álmodozva táncolgatnak rá.Súgjuk meg nekik, hogy ez a fülbemászó melódia Csajkovszkij mesebalettjéből származik.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: